Backsplash-ul din bucătărie este materialul care acoperă zona verticală dintre blatul de bucătarie și dulapurile suspendate, din spatele chiuvetei și plitei de gătit. Este o caracteristică deosebit de funcțională și a dobândit în timp un remarcabil rol decorativ.

Este un element înclus aproape întotdeauna în renovarea bucătăriei. Ideal ar fi sa alegi mai întâi blatul de lucru, și apoi să te decizi asupra unui backsplash care să iasă în evidență sau care să susțină paleta cromatică a bucătăriei. Nu este nimic greșit să optezi pentru un panou antisrop din același material sau culoare cu blatul sau unul contrastant cromatic și din material diferit de blat. Finisajele pentru peretele din spatele blatului de bucătărie trebuie să fie în relație cu celelalte elemente din decor pentru un design coerent în încăpere.

Din ce materiale poate fi realizat un backsplash?

Fie că schimbi aspectul backsplash-ului sau adaugi unul nou, funcția de bază este cea de protecție a peretelui peretele din spatele chiuvetelor și blaturilor în timpul prepărării alimentelor.

Backsplash-ul poate fi realizat din numeroase materiale precum:

  • plăci din piatră naturală (granit, travertin, onyx, marmură);
  • piatră tehnică de tip compozit (quartz),
  • placi ceramice și porțelanate,
  • sticlă (colorată) securizată;
  • lemn;
  • plăci metalice (oțel inoxidabil sau aluminium,cupru, brons, alamă, HPL).

Materialele din piatră naturală precum marmura și granitul au în mod natural pori și găuri mici în care bacteriile, mucegaiul, apa și petele alimentare pot pătrunde în interior și pot afecta permanent suprafața blatului sau panoului antistropi, ceea ce face dificilă igienizarea lor completă. Dacă dorești să utilizezi un material poros (piatra naturală), e bine să știi că, deși este o alegere care punctează la capitolul estetic, întreținerea unui perete din piatră naturală presupune sigilarea sa cel puțin o dată pe an pentru a evita pătarea permanentă.

Spe deosebire de piatra naturală, cea tehnică compozită, cum este quartzul (cuarțul) este aproape 100% non-poros, deoarece este proiectat în acest fel din procesul de fabricație. Astfel devine imposibilă pătrunderea bacteriilor și petelor în suprafață, extinzându-i durata de viață și făcându-l mai igienic. Este un material de rezistent la acțiuni mecanice și chimice, rezistență UV și termică, testat și certificat ecologic, antialergic, antibacterian.

Plăcile de cuarț sunt disponibile într-o gamă largă de culori, stiluri și modele. Cuarțul este o piatră recompusă ce conține aproximativ 95% minerale de cuarț (agregat de piatră naturală) și aproximativ 7% rășini, polimeri, pigmenți și materiale de umplutură (sticlă, nisip). Deoarece este o piatră proiectată, este ușor pentru un designer să solicite cuarț într-un stil care să completeze armonios aparatele, blatul, mobilierul și alte elemente de design existente bucătăriei.

Reglând pigmenții și mineralele utilizate se pot obține plăci pentru blat quartz sau backsplash quartz care se potrivesc cu o bucătărie în nuanțe deschise, o bucătărie întunecată, tradițională sau modernă și orice alt stil de decor cuprins între aceste limite.

O nouă tendință în designul interior pentru bucătărie este placarea peretelui din spatele blatului cu sticlă securizată termorezistentă. Securizarea sticlei după procesul de printare conferă o rezistență sporită (de peste 5 ori mai mare). Este un element decorativ modern care se întreține foarte ușor cu produse obișnuite de curățare, nu se zgârâie.

Backsplash-ul este un background care poate să pună în valoare întregul design al bucătăriei. Placarea lui cu materiale metalice poate face din acest perete un punct de atracție al bucătăriei tale. Colile metalice pot fi extinse pe întreg peretele, redând un aspect exclusivist, modern ce cu siguranţă vor transforma bucătăria în vedeta principală a locuinţei tale. Întrucât sunt destul de dificil de întreținut (se zgârie uşor şi unele se oxidează în timp), acestea trebuie lăcuite în mod constant cu o soluție specială. Foarte durabile și ușor de curățat sunt panourile antistropi realizate din oțel inoxidabil, o alegere care revine în trend.

O opțiune versatilă pentru peretele zona dintre blatul de bucătarie și dulapurile suspendate o constituie și plăcile ceramice sau din porțelan. Se curăță usor, se pot monta facil în diagonală, intercalate sau în formă de mozaic. Sunt foarte adaptabile, imită aspectul finisajelor din piatră naturală sau cărămidă, sunt disponibile într-o varietate de texturi, dimensiuni, culori și modele compatibile cu orice temă de design.

Un backsplash poate fi o piesă statement în bucătărie

Un beneficiu evident al backsplash-ului este că adaugă un accent estetic deosebit în amenajarea bucătăriei. Un backsplash cu design unic, dintr-un material mai special poate fi realizat și montat de echipa specializată care se ocupă de proiectul de amenajare al bucătăriei tale. Există astăzi disponibile materiale de un design spectaculos care vor face din backsplash o piesă „statement” în bucătăria ta și care îți vor scurta timpul pe care îl vei petrece curățând.

Indiferent dacă alegeți plăci înt-o cromatică subtilă care se amestecă cu fundalul sau optați pentru ceva luminos, îndrăzneț, selecția backsplashului va depinde de preferința personală. Optează pentru un material cu un aspect care să „îmbătrânească” bine împreună cu bucătăria ta, astfel încât să nu simți nevoia să îl înlocuești la fiecare câțiva ani.

Dorești să amenajezi un spațiu?

Pentru orice detalii iți stăm la dispozitie.
Mobil: 0742471298
Email: office@mobiera.ro

Distribuie pe...