alege inspirat!, Bucatarie

Recomandări practice pentru înălțimea blatului de bucătărie

inaltime recomandata in bucatarie

Standardele de proiectare folosite în industria mobilei sunt stabilite prin studii. În acest fel sunt agreate cele mai confortabile și practice dimensiuni pentru diferitele elemente ale unei case. Cea mai mare parte a producătorilor de mobilier respectă acest set de standarde de ergonomie, ceea ce înseamnă că piesele de mobilier, blaturile de bucătărie, ferestrele, ușile și alte elemente vor urma măsurile convenite.

Bucătăria este unul din cele mai solicitate spații din întreaga locuință. Pentru ca acesta să devină unul funcțional și ergonomic, este necesar ca mobilierul să fie proiectat după dimensiuni corecte, luând în considerare suprafața bucătăriei, forma acesteia, regula triunghiului (zona de gătit – aragaz, zona de pregătire a alimentelor – chiuveta, zona de depozitare – frigider/dulapuri).

În situații particulare se decid anumite dimensiuni non standard, însă pentru majoritatea bucătăriilor corpurile de mobilier suspendate au o adâncime de 30 cm și dulapurile la sol se realizează cu o adâncime de 60 cm. Distanța dintre aceste două categorii este recomandată să fie de 60 de cm.

Înălțimea blatului de lucru influentează eficiența în bucătărie

Înălțimea la care trebuie realizate dulapurile de la sol este un aspect care va influența întreaga eficiență în bucătărie. Înălțimea standard a blatului de lucru ar trebui să se potrivească cu toți cei care locuiesc în casă. Sau cel puțin, ar trebui să fie compatibilă cu înălțimea acelei persoane ce petrece cel mai mult timp în bucătărie. (se recomandă în medie 85-90 de cm).

Pentru masa de bucătărie este apreciată ca înălțime standandard, pentru o poziție corectă și confortabilă, o dimensiune de 70 – 75 de cm, iar pentru scaune, de 45 de cm. Masa de bar se execută la o înălțime optimă de 110 cm iar scaunele de bar la 75 de cm.

Atunci când spațiul permite și amenajarea unei  insule, indiferent de utilizarea ei, înălțimea ei nu trebuie să depășească 100 cm. În cazurile în care este folosită ca blat de lucru, aceasta trebuie să fie de o înălțime egală cu cea a dulapurillor de la sol (în medie 85- 90 cm).

Dacă se dorește încorporarea aparatelor electrocasnice în mobilier, este indicată o distanță de 60 – 90 cm între plită și hotă. Pentru instalarea mașinii de spălat vase sau rufe este necesară o distanță de maximum 90 cm de luat în calcul între chiuvetă și acestea.

Adaptarea sufrafețelor de lucru la dizabilitate fizică

Pentru utilizatorii cu dizabilități fizice, precum cei limitați la scaune cu rotile, corpurile de mobilier proiectate după standardele de înălțime sunt impracticabile. În bucătăriile proiectate pentru o astfel de accessibilitate, cel putin o parte a dulapurilor de bază este lăsată deschisă, pentru ca persoanele să poată roți scaunele sub blat în timp ce pregătesc mâncarea. Blatul mobilei care constituie suprafața de lucru va avea o înălțime de 80 cm.

Nevoia de organizare a spațiului resimțită de o persoană dependentă de un fotoliu rulant sau de orice alt mijloc auxiliar de deplasare este un criteriu important și în amenajarea bucătăriei. De cele mai multe ori persoanlele cu dizabilități fizice nu locuiesc singure. Având în vedere acest aspect, amenajarea bucătăriei va fi gândită în asa fel încât să păstreze funcționalitatea și pentru restul membrilor familiei, dar să corespundă și cerințelor persoanei afectată. Indiferent de forma bucătăriei, piesele de mobilier vor fi montate pe pereții laterali, centrul încăperii rămânând liber, astfel încât să nu se limiteze sau îngreuneze deplasarea pacientului. Se recomandă ca obiectele necesare gătitului sau servirii mesei să fie așezate la un nivel accesibil și persoanei cu dizabilitati.

Bucătăriile pretențioase ca formă și dimensiuni sunt cel mai bine optimizate și compartimentate prin realizarea unui mobilier personalizat. Se crează un spațiu de lucru și de depozitare eficientizat la maximum.

Dorești să amenajezi un spațiu?

Suntem o echipă de profesioniști cu studii și peste 10 ani de experiență în industria mobilei, pasionați de artă și design, capabili să amenajăm complet orice spațiu interior.

Contacteaza-ne

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre un proiect Mobiera, lasă-ne un mesaj. Te rugăm să menționezi și despre ce amenajare ești interesat, ca să ne fie mai ușor să răspundem solicitării tale.

    Informatii contact

    Atelier: Str. Octav Bancila nr. 3, Iasi, Romania

    0755952231

    Doriti mai multe informatii? Contactati-ne si va vom raspunde in scurt timp!

    Va recomandăm și: