Te gândești la modalități de a-ți păstra sănătatea la locul de muncă? Ești conștient de impactul pe care îl poate avea asupra sănătății tale șederea prelungită pe un scaun? Faptul că majoritatea dintre noi stau în medie aproximativ 40 de ore pe săptămână pe un scaun la birou este un real motiv de îngrijorare.

Studiile de specialitate demonstrează că statul pe scaun un timp îndelungat cauzează o serie de disfuncționalități în corpul nostru, afectându-ne în special coloana. Din ce în ce mai mulți profesioniști din domeniul sănătății au remarcat acest lucru și l-au făcut cunoscut, de aceea scaunele ergonomice au cunoscut o creștere a vânzărilor în ultima perioadă.

Ce înseamnă ergonomie?
Conform definiției din DEX, ergonomia este disciplina care se ocupă cu studiul condițiilor de muncă în vederea realizării unei adaptări optime a omului la acestea. Un scaun ergonomic de exemplu, este scaunul a cărui formă este adaptată la condițiile de muncă și de utilizare. Ne referim aici la postura corpului, confortul pe care îl asigură, suportul pentru spate, toate contribuind la sănătatea celui care îl utilizează.

Ce presupune un scaun ergonomic?
Scaunele de birou ergonomice au anumite caracteristici cu rolul de a îmbunătăți postura corpului la birou și de a oferi suport pentru spate, însă pentru rezultate optime este necesar să știm și noi, ca utilizatori, care este poziția corectă pe care trebuie să o adoptăm la birou.
Un scaun ergonomic bun este ajustabil, fapt care permite realizarea unui număr mai mare de reglări personalizate în funcție de nevoile și trăsăturile utilizatorului.

Cele mai importante 10 caracteristici ale unui scaun ergonomic:

1. Înălțimea scaunului
Fiecare dintre noi este unic și de aceea, este esențial să achiziționezi un scaun ergonomic care permite ajustarea pe înălțime. Înălțimea optimă a scaunului îți permite să atingi podeaua cu picioarele. Cum majoritatea birourilor sunt fixe, este important să avem această opțiune de a ne regla înălțimea scaunului.

2. Lățimea și adâncimea scaunului
Adâncimea șezutului scaunului trebuie să fie suficient de mare pentru a permite utilizatorului să se miște confortabil. Este indicat să existe o distanță de câțiva centimetri între spatele genunchiului și marginea scaunului, astfel încât spatele genunchiului să nu intre în contact cu muchia din față a scaunului de birou.

3. Șezutul scaunului
Scaunele ergonomice bune permit înclinarea scaunului, ceea ce duce la o poziționare corectă a bazinului.

4. Suportul lombar oferit de spătar
Suportul lombar oferit de spătar presupune o trăsătură definitorie a unui scaun ergonomic. Scaunele ergonomice sprijină forma naturală a coloanei în formă de S, ceea ce contribuie la reducerea stresului provocat spatelui de șederea prelungită într-un scaun. Spătarul reglabil permite utilizatorilor să alinieze curbura scaunului cu cea a coloanei vertebrale, pentru un suport lombar optim.

5. Înclinarea spătarului
Un spătar ajustabil îl ajută pe utilizator să își regleze scaunul de birou în așa fel încât să ofere suport poziției naturale a coloanei sale vertebrale.

6. Pivotanta
În cazul unui scaun ergonomic, pivotanta ajută utilizatorii cu manevrabilitatea, facilitând apropierea de anumite părți ale biroului, fără a efectua mișcări de întindere excesive.

7. Brațele
Au rolul de a reduce tensiunea din partea superioară a corpului și de a permite umerilor să se relaxeze. Cele mai eficiente sunt brațele moi și reglabile pe înălțime și lungime.

8. Tetiera
Tetiera susține partea superioară a capului și a gâtului, reducând tensiunea de la nivelul umerilor.

9. Materiale componente
Un scaun ergonomic bun este confecționat din materiale de bună calitate, care să îți ofere o senzație plăcută la atingere și în care să nu transpiri. În orice caz, calitatea materialelor depinde de bugetul în care se încadrează scaunul ergonomic. Scaunele ergonomice de top sunt confecționate din piele sau catifea.

10. Roțile
Roțile scaunului trebuie să fie adaptate suprafeței pe care va rula scaunul. Dacă îl utilizați într-un birou/cameră mochetată, optați pentru un scaun cu roți grele, care vă vor ajuta să vă mișcați mai ușor. Dacă scaunul va fi utilizat într-o încăpere cu suprafață rigidă, optați pentru un scaun ergonomic cu roți moi de cauciuc. Este important pentru o stabilitate bună să alegeți un scaun de birou cu 5 picioare.

Mobiera vă propune un top al celor mai bune 10 scaune ergonomice cu care ne mândrim și în shopul nostru și pe care le puteți utiliza cu încredere la locul de muncă sau acasă.

1. Scaun Ergohuman PDH Mesh Negru

2. Scaun ergonomic Project Mirus PDH – negru

3. Scaun Genidia Smart Mesh

4. Scaun Project Enjoy PDH

5. Scaun OKLAHOMA PDH

6. Scaun birou Omnia PDH gri

7. Scaun Tesla Mesh PDH gri

8. Scaun NEXT

9. Scaun birou Insignia gri

10. Scaun birou Motion PDH albastru

Distribuie pe...