Perioada actuală ne-a determinat pe toți să ne reconfigurăm viața. Această situație îi afectează cel mai mult pe copii, care și-au mutat orele de școală acasă.

Acest lucru le-a schimbat complet rutina zilnică. Părinții sunt responsabili de modul în care își respectă zilnic cei mici îndatoririle față de școală, de aceea trebuie să le asigure în primul rând un mediu prielnic și sănătos.

Iată câteva idei practice pe care le puteți folosi pentru a crea un spațiu ergonomic care să le ofere copiilor echilibrul optim între compresie și rezistență, reducând semnificativ riscul apariției afecțiunilor musculo-scheletale și a oboselii. Dezvoltarea lor armonioasă, atât fizică cât și mentală este foarte importantă.

Organizarea spațiului de lucru

Spațiul fizic ales trebuie să stimuleze învățarea.

Creează un spațiu special destinat orelor de studiu, pe care copilul să îl asocieze mereu cu școală. Înlătură orice element care i-ar putea distrage atenția sau care l-ar putea îndemna spre alte activități precum dormitul sau mâncatul.

În același timp, adaugă detalii care să îl inspire pe cel mic. Alegeți împreună obiecte care îi plac copilului, care îi dau o stare pozitivă și îl ajută să se concentreze.

De asemenea, este foarte important ca spațiul să fie aerisit corespunzător și să aibă acces la lumina naturală cât mai mult timp.

Ergonomia mediului de studiu

Alegerea mobilierului adecvat are un rol esențial asupra posturii copilului. Copiii se află în perioada de creștere, iar dezvoltarea fizică armonioasă este strâns legată de poziția pe care o au la birou.

Un scaun ergonomic și un birou reglabil pe înălțime vor contribui la ajustarea poziției copilului în funcție de înălțimea lui și de activitatea desfășurată în acel moment.

Totodată, poziția corectă la birou, reduce tensiunea acumulată în organism și crește puterea de concentrare a elevului. Alegerea scaunului și a biroului potrivit grupei de vârstă a copilului este esențială. Un scaun ergonomic și un birou reglabil pe înălțime vor crește odată cu copilul, oferindu-i flexibilitatea de care are nevoie.

Un tânăr cu o postură bună a corpului va avea o stimă de sine ridicată.

Pauzele scurte

Pauzele pentru mișcare sunt foarte importante în dezvoltarea puterii de concentrare pe un anumit task. În plus, câteva minute de mișcare îl vor detensiona pe copil, atât fizic, cât și mental.

Cursurile online, cu ajutorul unor mijloace tehnologice precum tabletă sau calculator, pot fi destul de solicitante pentru ochii copiilor aflați în creștere. De aceea, pentru a-și menține vederea sănătoasă, după jumătate de oră de privit la monitor, elevii trebuie să își relaxeze ochii, privind pe geam, în depărtare, timp de 2 minute.

Alimentația sănătoasă

O alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume completează cu succes o rutină zilnică sănătoasă. Micul dejun trebuie să fie consistent și să îi asigure energia de care are nevoie pentru o bună putere de concentrare în timpul orelor de curs. Copiii trebuie încurajați să mânânce la micul dejun și să adopte o dietă sănătoasă.

Hidratarea

Pe lângă alimentație, apa are un rol deosebit de important în rutina zilnică a copilului. Consumul de apă este foarte benefic pentru organism. În plus, studiile arată că elevii hidratați corespunzător au performanțe mai bune la școală. Un copil, cu vârsta peste 8 ani are nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi. Ocoliți pe cât posibil băuturile dulci și carbogazoase, pentru un stil de viață sănătos.

În primul rând fii tu mereu un exemplu pentru propriu copil, iar cel mic îți va urma exemplul.

Chiar dacă nu este ușor, stă în puterea ta, ca părinte, să transformi această experiență a orelor online într-o poveste frumoasă, pe care să o depășiți frumos și cu folos și de care să vă amintiți cu drag.

 

Distribuie pe...