alege inspirat!, Decoruri, Living-room

10 plante de interior cu eficiența cea mai ridicată în purificarea aerului

plante de interior

Scopul principal al designului de interior este de a reda un ambient care să inducă o stare de bine. Un proiect de amenajare reușit va gravita în jurul ideii de a integra plantele în conceptul de design propus pentru spațiul respectiv. Prin intermediul plantelor, orice interior devine mai vibrant și mai confortabil prin energia pe care o emană și care îți trezește casa la viață.

Tendința de a aduce natura în locuințele contemporane are la bază nu doar rațiuni de ordin estetic, decorativ. Aerul pe care îl respirăm acasă este și el din ce în ce mai încărcat cu particule care dăunează sănătății. Printre poluanții de interior, solvenții industriali precum benzenul, formaldehida, tricloretilena sunt toxinele principale, sunt solvenți industriali folosiți în fabricarea substanțelor și a materialelor sintetice, eliberând gaze reziduale timp îndelungat. Toate aceste substanțe care sunt în componența obiectelor din casă degajă poluanți care sunt cancerigeni și care ajung în plămânii noștri.

Anumite tipurile de plante ”purificatoare” pot fi aduse pentru a purifica și revitaliza aerului din casele și birourile noastre, reducând riscul de cancer, astm, alergii, tulburări autoimune și alte boli. Cercetătorii NASA au condus unele studii prin care demonstrează că majoritatea plantelor de interior elimină până la 87% din toxinele existente în aer, filtrează poluanții și dioxidul de carbon, eliberează oxigen, reglând nivelul de umiditate al aerului și îmbunătățindu-i astfel calitatea. Specialiștii recomandă ca la fiecare 8mp să existe câte o plantă. Toate aceste plante verzi de apartament purifică aerul prin procesul lor de fotosinteză, însă NASA a realizat un clasament al plantelor cu acțiunea cea mai eficientă de curățare și filtrare a aerului în mod natural.

Florile de interior reduc cantitatea poluanților nesănătoși, precum bacterii și ciuperci din aer fiind de ajutor în  combaterea afecțiunilor respiratorii și alergice.

Top 10 plante de interior recomandate de NASA

 1. Palmierul Areca – Chrysalidocarpus lutescens

Pe primul loc între plantele recomandate de NASA, această plantă are capacitatea să oxigeneze locul în este amplasată, eliminând substanțe chimice periculoase, cum ar fi formaldehida, xilen și toluenul. Este foarte potrivită pentru living, fiind o planta decorativă cu frunzele ample, ușor creponate, în formă de pieptene, are aspect de tufă, nu suportă lumina, nu înflorește în condiții de interior.

 1. Palmierul doamnei – Rhapis excelsa

Un palmier (ventilator) atrăgător, de mici dimensiuni, motiv pentru care poate fi amplasat cu succes in orice tip de încăpere. O plantă de cameră extrem de versatilă care fi armonizată într-un climat atât uscat dar și umed, reduce nivelul de amoniac care poate fi găsit într-o serie de produse de curățenie. Compatibil cu holul de intrare, camera de zi sau baia.

 1. Palmierul de bambus – Chamaedorea seifrizii

Potrivit NASA, înlătură formaldahida și acționează, de asemenea, ca un umidificator natural, se dezvoltă cel mai bine atunci când este ținut umed, nu în lumina directă a soarelui, este compatibilă cu ambientul oricărei camere.

 1. Planta de cauciuc – Ficus elastica

Purifică aerul din interiorul locuinței eliberând un conținut ridicat de oxigen și purifică aerul din interior prin eliminarea toxinelor chimice, în special formaldehida. Balconul sau un loc bine luminat din living poate fi amplasamentul ideal pentru aceasta plantă de apartament.

 1. Dracena – Dracaena deremensis

O plantă cu creștere lentă, foarte decorativă și deloc greu de întreținut, dracena poate fi găzduită în living, în birouri, hol, terasă.  Purifică aerul ambiant prin neutralizarea reziduurilor de formaldehidă, benzen, toluen, xilenă sau tricloretilenă sau a altor substanțe care se răspândesc în interior unei locuințe din haine, din detergenți, deodorante.

 1. Iederea englezeasca – Hedera helix

Este cunoscută pentru înlăturarea benzenului (agent cancerigen care se găsește în fumul de țigară, detergenți, pesticide) formaldehidedei. Extrem de utilă pentru persoanele cu astm, alergii, eliminând 60% din mucegaiul existent într-un spațiu chiar de la 6 ore de la integrarea ei în decorul încăperii.

 1. Curmalul pitic – Phoenix roebelinii

Cercetătorii de la NASA au demonstrat că această plantă are capacitatea mare de absorbție a compușilor toxici din încăperi, asigurând un decor tropical acasă, preferă locurile bine luminate, dar ferite de soare puternic, însă se adaptează și la semiumbră.

 1. Ficusul Alii – Macleilandii Ficus

Declarat a fi un mare purificator de aer per ansamblu, este o plantă hotărâtă elegantă, care se pretează bine să devină parte a mobilierului de casă, își pierde frunzele și se potrivește bine mediilor în care luminozitatea este redusă. Reduce nivelul de formaldehida, xilen și toluen.

 1. Feriga Boston – Nephrolepis exalta

Racoroasă și relaxantă, este considerată a fi una dintre cele mai eficiente plante de filtrare a aerului, îndepărtează mucegaiul și formaldehida.

 1. Crinul păcii – Spathiphyllum

Este o plantă purificatoare a aerului din locuință neutralizează substanțele toxice provenite din fumul de țigară, dar și acetona, amoniacul, benzenul și xilenul. Decorativă prin frunze și prin florile sale ce se mențin o perioadă lungă a anului, este un „dezumidificator” în încăperile în care umiditatea atmosferică este prea ridicată.

Formaldehida este un gaz incolor, inflamabil, cu miros puternic înțepător. Contactul prelungit cu această substanță poate cauza reacții alergice, erupții cutanate sau probleme respiratorii. Constituie materia primă de bază pentru fabricarea  adezivilor folosiți la obținerea plăcilor derivate din lemn (PAL, PFL, MDF, placaj). Mobilierul realizat din MDF are o emisie foarte redusă de formaldehidă. Contactul prelungit cu această substanță (folosită în fabricarea plăcilor din lemn poate cauza reacții alergice) poate cauza erupții cutanate sau probleme respiratorii. Din acest motiv este recomandat cu încredere pentru mobilarea spațiilor destinate copiilor.

Dorești să amenajezi un spațiu?

Suntem o echipă de profesioniști cu studii și peste 10 ani de experiență în industria mobilei, pasionați de artă și design, capabili să amenajăm complet orice spațiu interior.

Contacteaza-ne

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre un proiect Mobiera, lasă-ne un mesaj. Te rugăm să menționezi și despre ce amenajare ești interesat, ca să ne fie mai ușor să răspundem solicitării tale.

  Informatii contact

  Atelier: Str. Octav Bancila nr. 3, Iasi, Romania

  0755952231

  Doriti mai multe informatii? Contactati-ne si va vom raspunde in scurt timp!

  Va recomandăm și: