Produse

Rezistența la apă a PAL-ului și MDF-ului căntuit cu adeziv EVA vs. adezivul PUR

Alegerea mobilierului adecvat casei visurilor tale nu este deloc o sarcină ușoară. De la design, culoare, material și rezistență la factorii de mediu, fiecare detaliu cântărește greu în luarea deciziei finale.

Dacă nu ești specialist în realizarea mobilierului de interior poate fi mai greu să recunoști un mobilier de calitate, însă documentarea este foarte importantă. De exemplu, știai că procedeul de căntuire are rol de finisare și reprezintă un factor decisiv pentru durata de viață a mobilierului? Acesta constă în acoperirea marginilor din PAL și MDF cu un cant care împiedică apariția infiltrațiilor și protejează materialul împotriva factorilor externi.

Căntuirea se poate realiza cu adeziv termofuzibil pe bază de polimeri de etilen-acetat de vinil (EVA) sau cu adeziv poliuretanic (PUR).

Adezivul PUR este potriviți în special pentru mobilierul de bucătărie și mobilierul de baie, datorită rezistenței sale deosebit de ridicată față de apă și căldură. În plus, puterea de lipire a adezivului și rezistența sa la substanțele chimice sunt mult mai mari comparativ cu adezivul EVA.

De asemenea, între PAL și MDF există diferențe în ceea ce privește densitatea, structura și rezistența la umiditate. Însă, căntuirea ambelor cu adeziv PUR va îmbunătăți considerabil rezistența lor în timp în spațiile cu umiditate ridicată.

Dacă vrei să cunoști mai bine diferențele între MDF-ul înfoliat și MDF-ul vopsit, articolul MDF vopsit vs. MDF înfoliat este foarte util.

Pentru a veni în sprijinul vostru, a celor care sunteți în căutarea celei mai bune variante de mobilier pentru casa voastră, echipa noastră de proiectare și design a testat 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐚 𝐏𝐀𝐋-𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐌𝐃𝐅-𝐮𝐥𝐮𝐢, în funcție de tipul de adeziv folosit la căntuire,  printr-un experiment.

EXPERIMENTUL:

Am introdus într-un acvariu cu apă 2 plăci de PAL (una căntuită cu adeziv EVA și una cu adeziv PUR) și 2 plăci de MDF laminat (una căntuită cu adeziv EVA și una cu adeziv PUR).

Am analizat cum s-au comportat plăcile de PAL și MDF la 6 ore, 24 ore, 48 ore.

𝐂𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐢:

PAL-ul cu adeziv EVA a fost afectat de apă la nici 6 ore de la introducerea în acvariu.

 

MDF-ul cu adeziv EVA s-a umflat și el, însă a durat mai mult până a fost afectat. La 24 de ore se vede însă clar că există porțiuni de cant desprinse.

Atât PAL-ul cu adeziv PUR, cât și MDF-ul cu adeziv PUR nu au fost afectate de apă nici la 48 de ore de la introducerea lor în acvariu.

Recomandări și continuări ale experimentului Mobiera:

𝐏𝐀𝐋-𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐚𝐝𝐞𝐳𝐢𝐯 𝐏𝐔𝐑 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐞 𝐧𝐞𝐭 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐛𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐛𝐚̆𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐌𝐃𝐅-𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐟𝐨𝐥𝐢𝐚𝐭. Acesta este un mit pe care am dorit să îl demontăm cu argumente cât se poate de reale. Ba mai mult, o amenajare cu PAL cu adeziv PUR va avea și un cost mai redus și un timp mai scurt de livrare.

Într-o etapă viitoare a experimentului vom introduce în acvariu și MDF vopsit. De asemenea, vom păstra în apă noi plăci de PAL și MDF înfoliat, cu adeziv PUR, ca să vedem după câte zile încep să fie afectate.

În majoritatea companiilor (din Iași și nu numai) se folosește adezivul cu topire la cald EVA care, așa cum se vede în experimentul nostru, este calitativ inferior adezivului PUR. Evident, 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚𝐭̦𝐢 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐜𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐯𝐢𝐳 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐨𝐩𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐜𝐚̆𝐧𝐭𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐝𝐞𝐳𝐢𝐯 𝐏𝐔𝐑.

Specialiștii Mobiera aleg întotdeauna cele mai bune materiale pentru realizarea mobilierului la comandă, iar cei 4 ani de garanție* la proiectele de mobilier realizate de noi vorbesc de la sine.

____________________

* Garantia de 4 ani este valabila doar la mobilierul la care folosim noua tehnologie de aplicare a cantului ABS cu adeziv PUR iar feroneria utilizata este produsa de Blum sau Hettich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *