Stiri

10 măsuri pentru amenajarea unei case sigure pentru copilul tău

Este bine cunoscut faptul că încă din primele luni de viață, după ce încep să se rostogolească și să meargă de-a bușilea, copiii sunt extrem de curioși și încep să exploreze cu atenție fiecare colțișor din casă. Casele noastre au fost construite și amenajate pentru adulți, iar apariția unui nou membru al familiei care încă nu are capacitatea de a distinge și înlătura pericolul, ne face pe noi, părinții, să fim mereu în gardă și să încercăm cu orice preț să îl ferim de accidente.

Analizând spațiul care ne înconjoară, găsim la fiecare pas obiecte care pot deveni o sursă de accidentare pentru cel mic. Sigur, un bebeluș are nevoie de supraveghere continuă, dar aceasta nu este posibilă în permanență, iar pentru el este suficientă o fracțiune de secundă să se rănească. În același timp, nu vrem să îi îngrădim libertatea și dorința de cunoaștere și de aceea trebuie să găsim soluții practice care să transforme căminul nostru într-un spațiu sigur pentru un copil în plină dezvoltare.

Iată care ar fi măsurile pe care le pot implementa părinții pentru a asigura siguranța copiilor lor în interiorul casei, pe lângă atenția lor permanentă asupra mișcărilor și activităților întreprinse de cei mici.

1. Instalați uși de protecție la intrările scărilor și la balcoane, dar supravegheați întotdeauna copilul aflat în preajma scărilor sau a balcoanelor, chiar dacă aveți sistem de protecție.  Cu ajutorul acestor porți de siguranță restricționați accesul copilului pe scări, în balcoane sau chiar în anumite încăperi, evitând astfel accidentarea lui.

2. Asigurați colțurile de la mobilier folosind protecții și apărători speciale. Acestea pot fi atașate la colțurile meselor, dulapurilor și paturilor. Loviturile în colțurile de la mobilier sunt foarte periculoase pentru copii. Pentru a le preveni, părinții trebuie să conștientizeze noile abilități ale copilului și locurile în care acesta poate ajunge, astfel încât să le poată securiza așa cum trebuie.

3. În cazul mânerelor pentru mobilier, optați pentru unele care să nu fie tăioase sau ascuțite la colțuri. Din dorința de a avea un mobilier cu un design cât mai atractiv  și modern, de multe ori optăm pentru mânere ascuțite, decorate cu accente metalice, cu tot felul de muchii și finisaje futuriste. Omitem faptul că acestea pot deveni adevărate pericole pentru copiii noștri, mai ales când aceștia se află la vârste fragede.

4. Prindeți în perete dulapurile și corpurile de mobilier mari, pentru a evita răsturnarea lor peste copil, în cazul în care acesta le-ar trage sau s-ar cățăra pe ele. Piesele de mobilier voluminoase pot pune în pericol viața celui mic dacă nu sunt securizate în perete.

5. Folosiți baze antiderapante pentru covor. Copiii sunt energici, aleargă și de aceea pot aluneca cu ușurință pe covoarele lipsite de bază antiderapantă. Se găsesc modele și dimensiuni variate în funcție de nevoile cumpărătorului.

6. Evitați pe cât posibil măsuțele din sticlă și oglinzile aflate la îndemâna copiilor. În cazul în care copilul lovește cu ceva în ele, acestea se pot sparge și pot duce la rănirea celui mic. Cel mai indicat este să optați pentru măsuțele confecționate din sticlă securizată. În cazul în care se sparg, această sticlă împiedică tăierea accidentală.

7. Optați cât mai mult pentru rabatarea ferestrelor, in locul deschiderii largi ale acestora. Dacă rabatarea ferestrei nu vi se pare suficient de sigură, puteți opta pentru blocatoare de ferestre care îl împiedică pe cel mic să le deschidă.

8. Depozitați pastilele sau substanțele periculoase de curățat în locuri greu accesibile pentru copii. De asemenea, securizați aceste dulapuri cu dispozitive de blocare speciale, împiedicând copilul să acceseze substanțe nepermise.

9. Utilizați opritori la uși pentru a evita ca cei mici să își prindă degetele în ușă. Protecțiile care se pun la uși previn prinderea degetelor copiilor în ambele părți ale ușii, împiedicând totodată blocarea lor în interiorul camerei.

10. Calitatea materialelor din care sunt confecționate piesele de mobilier și seriozitatea furnizorilor sunt de asemenea importante pentru siguranța copiilor. Adezivii folosiți la fabricarea PAL-ului emană o substanță numită formaldehidă care este considerată toxică, cu acțiune iritantă asupra pielii și mucoaselor. Emisia de formaldehidă este diferită în funcție de calitatea plăcilor rezultate.

Astăzi, un material pe bază de lemn poate conține un maxim de 0,007% formaldehidă, pentru a îndeplini criteriile clasei de emisii E1 – iar la Mobiera ne asigurăm că aceste standarde sunt respectate. Mobilierul produs și comercializat de noi folosești PAL produs de Egger, companie  austriacă existentă pe piața de profil încă din anul 1961.  Toate produsele EGGER se situează sub limitele clasei europene de formaldehidă E1. Unele produse îndeplinesc chiar și cerinţe mai stricte prin norme voluntare sau pentru a se conforma unor legislaţii naţionale, cum ar fi cele din SUA şi Japonia.

Siguranța copiilor noștri merită orice efort. Este important să ajustăm amenajearea locuinței și după nevoile celui mic și să avem mereu în vederea protejarea lui de pericolele dintr-o încăpere.

Dorești să amenajezi un spațiu?

Suntem o echipă de profesioniști cu studii și peste 10 ani de experiență în industria mobilei, pasionați de artă și design, capabili să amenajăm complet orice spațiu interior.

Contacteaza-ne

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre un proiect Mobiera, lasă-ne un mesaj. Te rugăm să menționezi și despre ce amenajare ești interesat, ca să ne fie mai ușor să răspundem solicitării tale.

    Informatii contact

    Atelier: Str. Octav Bancila nr. 3, Iasi, Romania

    0755952231

    Doriti mai multe informatii? Contactati-ne si va vom raspunde in scurt timp!